bakeyear.blogg.se

Här kommer jag att skriva ner allt jag bakar under hela 2013, för att bland annat se själv hur mycket jag bakar under ett år, men även för att dela med mig av min favorit recept.

28/1

Publicerad 2013-01-28 17:27:00 i Övrigt

Maränger
 

3 äggvitor
2dl strösocker
1krm ättiksprit
hushållsfärg om du vill.
 
Sätt ugnen på 100°C. Lägg äggvitorna i en skål gärna med rund botten, och ställ den i en kastrull med sjudande vatten som når upp till skålens botten. Vispa på låg hastighet i ca 2min, öka sedan farten och tillsätt lite socker i taget, undervispning. Tillsätt ätikan och fortsätt vispa tills marängsmeten är fast (så du kan vända på skålen ovanför huvudet)
 
Färga marängen om du vill, föröver smeten till en spits och spritsa ut jämnstora maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 1h-1 1/2h beroende på hur stora maränger du har, testa och se om du kan lyfta dem på bakplåtspappret utan att kladda fast, när du kan lyfta dem utan problem är dem klara. 

27/1

Publicerad 2013-01-27 19:00:00 i Tårta

Gräddtårta med björnbär och lemoncurd
 
Tårtbotten
 
4 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
smör till formen
 
Vispan grädde till ovansidan av tårtan och björnbär till fyllning.
 
Sätt på ungen på 175°C. Vispa ägg och socker riktigt poröst, blanda vetemjöl och bakpulver och vände ner i ägg smeten. Häll smeten i en smord form med ca. 20 cm diameter med löstagbarkant. Grädda i ca 30 min i mitten av ugnen.
 
 
Lemon curd
 
3 äggulor
1 ägg
4msk smör
2dl strösocker
1dl pressad citron
 
Vispa ihop ägg och äggulor. Smält smöret i en kastrull. Häll i sockret och blanda väl. Häll i äggblandningen och citronsaften och vispa ihop.
 
Sjud under kraftig vispning tills blandningen blir tjock och krämig, ca 5-10 min. Häll över ien skål och kallna.
 
Tårta
 
Dela en svala tårt botten så du får 3 delar. Lägg fösta botten på ett fat och bre på lemoncurden, sätt på nästa botten och strö över färska/tinade björnbär över hela botten (spara några till dekoration) bre på lite lemoncurd på sidan av locket som  kommer ligga mot bären så den hålls på plats. Lägg locket på plats och bre ut grädden jämt över hela tårtan och dekorera med lite björnbär på toppen.

17/1

Publicerad 2013-01-17 20:20:00 i Övrigt

Anetteskaka
 
2 Ägg
3dl Socker
3dl Vetemjöl
2tsk Bakpulver
1 1/2dl Vatten
 
Sätt ungnen på 175°C. Blanda alla ingredienser och häll över smeten i smord form med löstagbarkant i ca24cm diameter. Grädda i ca.40 min i mitten av ugnen. Test stick i den, den ska ej vara kladdig. Låt kalna.
 
Glasyr
 
100g Smör
1 1/2dl Socker
3tsk Vaniljsocker
1 äggula
 
Smält smöret och blanda i sockret och vaniljsockret i kastrullen. Ta borst kastrullen från plattan och blanda i äggulan. Häll glasyren över kakan och strö på kokos.

17/1

Publicerad 2013-01-17 17:22:00 i Muffins

Jag har skrivit ner det jag har bakat från den 17/1, det var då jag kom på att jag ville skriva ner allt det jag bakar undet detta nya år! Så hoppas ni gillar det.
 
Kladdkakemuffins
 
200g Smör
4 Ägg
5dl Socker
3tsk Vaniljsocker
2krm Salt
8msk Kakao
4dl Vetemjöl
1tsk Bakpulver
 
Av detta recept blir det ca 12st stora amerikanska muffins.
 
Sätt på ungnen 175°C. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt de torra ingredienser, och till sist smöret. Fördela smeten i formarna, men fyll dem inte mer än 3/4. Grädda dem i ca.12min. testa med sticka i dem, dem ska vara lite kladdiga.
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela